Verandermodellen

Leiderschap vanuit verbinding

Verandermodellen

Benieuwd hoe Bob van den Steenhoven van FESA Onderwijsadviesbureau verandermodellen gebruikt voor het organiseren van een goed ICT-beleid? Bob van den Steenhoven heeft een brede praktijkervaring in alle sectoren van het onderwijs en beschikt over een schat aan theoretische kennis (MBA MEL). Door het gebruik van verandermodellen worden processen op de juiste manier gestroomlijnd, nieuwe strategieën geïmplementeerd en doelen bereikt. De verandermodellen die gebruikt worden zijn onderdeel van het KEFTAI-model. Het KETFAI-model is in 2023 door ons ontwikkeld en is een integratie van drie verander- of transformatiemodellen.

Het Appreciative Inquiry model
Het eerste verandermodel is het Appreciative Inquiry model van David Cooperrider en Suresh Srivastva (1987). Appreciative Inquiry of waarderend onderzoeken is een krachtig instrument waarmee positieve verandering teweeggebracht kan worden. De kern van deze methodiek is het stellen van kritische vragen aan elkaar waardoor je voor je school of onderwijsorganisatie meer inzicht kunt krijgen in bepaalde situaties. Door hier de open dialoog over aan te gaan en het vanuit verschillende perspectieven te benaderen krijg je inzicht in het krachtenveld van het betreffende kernthema waar de transformatie zich op richt.

Het Managing Complex Change model van Knoster
Het Managing Complex Change model van Knoster (1991) is het tweede verandermodel die we gebruiken om strategisch ICT-beleid uit te voeren. Aan de hand van dit model zijn de vaak complexe processen beter te begrijpen. Dit bekende model gaat uit van een aantal elementen die in balans moeten zijn om een onderwijsorganisatie te veranderen of te verbeteren. Het gaat hierbij onder andere over visie, urgentie, plan, middelen en competenties. Door het toepassen van het model van Knoster in verandermanagement worden deze bouwstenen bij een veranderproces in een school of scholenorganisatie geëvalueerd.

Education Transformation Framework 
Het derde model is een transformatiemodel die gebaseerd is op het Education Transformation Framework van Microsoft. Dit model richt zich op elementen Leiderschap & beleid, Lesgeven & leren, Leerling (student) & schoolsucces en Intelligente omgevingen.

Werkgebied
Voor ICT-werkzaamheden werk ik voor diverse onderwijsinstituten waarbij ik me voornamelijk richt op de Randstad, de (stedelijke) gebieden rondom de Duin- en Bollenstreek, Leiden, Haarlem, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Meer informatie ontvangen? Neem contact met mij op. 

Bekijk mijn CV en maak kennis met mijn bestuurlijke ambities.

Verandermodellen

Maak kennis met

Bob van den Steenhoven

Ik kom als Interim manager in het onderwijs het beste tot mijn recht wanneer ik voor een flinke uitdaging sta. Mijn sterke eigenschappen zijn: het snel doorgronden van situaties, het stellen van prioriteiten en het nemen van – soms moeilijke - beslissingen. Door duidelijke communicatie en mijn gelijkwaardige opstelling creëer ik rust en draagvlak binnen het interen toezichtkader. Wat de opdracht ook is, de klus wordt geklaard.